Sojaprotein med extra mjölkprotein är lika effektivt som vassle

Resultatet från en ny studie där man jämfört effekten av sojaprotein med extra mjölkprotein mot vassle.

Sojaprotein är normalt sämre än vassle på att höja proteinsyntesen och den troliga huvudorsaken till detta är sannolikt för att soja innehåller mindre leucin. Leucin är den aminosyra som verkar vara allra viktigast för att starta igång proteinsyntesen. Så i den här studien jämförde man därför alltså sojaprotein med mjölkprotein (både kasein och vassle) mot mjölkproteinet vassle (ofta även sålt som whey).

Resultatet blev som du kan se ingen skillnad mellan grupperna i proteinsyntes. Man såg dock faktiskt en liten fördel för soja+mjölkprotein när det gäller total proteinbalans (mätt indirekt dock).

Det här är ett resultat av flera på senare tid som antyder att det är snabbt protein/aminosyror med leucin som sätter igång proteinsyntesen bäst men efter det så verkar effekten bli störst om i princip alla aminosyror, eller i alla fall alla essentiella, finns tillgängliga.

Studien: Soy-Dairy Protein Blend and Whey Protein Ingestion After Resistance Exercise Increases Amino Acid Transport and Transporter Expression in Human Skeletal Muscle