Rimlig eller orimlig dos?

Angående artiklarna idag kring att smärtmedicinen paracetamol kan störa hjärnans utveckling i väldigt många tidningar, UNT – Smärtmedicin kan störa hjärnans utveckling

Dosen i studien var 30mg/kg en gång eller två gånger med 4 timmar mellan doserna. Rekommenderad dos är 10-15 mg/kg för barn, upp emot 4ggr/dag. Så dosen i studien var rimlig, möjligen lite hög. Fast det är nog många barn som får i sig större doser och risken är nog värd att fundera kring.

Bilden här under är från ett labyrinttest i studien. Det du kan se är att alla mössen gjorde lika många fel första dagen men mössen i kontrollgruppen som inte fick paracetamol lärde sig banan och gjorde färre fel dag 2 och dag 3. Gruppen av möss som endast fick en dos av paracetamol var i princip lika bra men mössen som fått två doser var klart sämre.

Paracetamol hjärnan
Paracetamol kan påverka hjärnans utveckling

När det gäller NSAID så som ibuprofen som nämns i artikeln i UNT så finns det andra biverkningar där. Det bästa är som vanligt att man inte bara använder läkemedel i onödan.

Men tolka inte den här typen av studier som att smärtstillande aldrig är bra. Inget barn växer upp under optimala förhållande och många gånger är det val mellan pest eller kolera. Rekommendationerna idag är att barn under 6 månader inte ska ges smärtstillande utan att du har rådfrågat läkare.

Information som den här tycker jag dock främst ska tolkas som:

  • Att doseringen på förpackningar finns av en orsak
  • Bara för att något är receptfritt så innebär det inte att det är riskfritt
  • Ta inte några mediciner i onödan.

Här hittar du abstraktet till studien i fråga: Paracetamol (acetaminophen) administration during neonatal brain development affects cognitive function and alters its analgesic and anxiolytic response in adult male mice

Fler artiklar i andra tidningar: HDAftonbladetMetroSvD.