Har kvällsmänniskor svårare att gå ner i vikt?

I Göteborgs Posten har man idag en artikel med rubriken Klockad på vikten – vilken typ är du? där man påstår att kvällsmänniskor har svårare att gå ner i vikt på grund av sina gener.

Den slutsatsen behöver inte vara fel. Men att dra den slutsatsen från studien man pratar om är helt fel. Man hade i princip ingen koll alls på vad deltagarna verkligen åt. Det man gjorde var att man: räknade ut försökspersonernas energibehov med hjälp av en formel och sen gav man direktiv till dem om hur många kalorier de skulle äta varje dag. Man gav dem också direktiv att de skulle välja något från de sex matgrupperna, mjölk, fett, bröd, frukt, grönsaker och kött.

Sen fick deltagarna skriva in i ett program vad de hade ätit och därefter analyserade man deras påstådda energiintag. Det här är alltså baserat på data som man vet inte är fullt tillförlitlig.

Vad man däremot vet är att folk lättare faller in för lockelsen att äta något som de inte borde äta senare på kvällen och natten. Man vet också att de inte alltid kommer ihåg detta eller är medvetna om hur mycket de faktiskt ätit.

En annan väldigt viktig poäng är att deltagarna inte delades in i grupper efter om de var morgon eller kvällsmänniskor. De delades in efter när de normalt sett åt sin lunch. Sen var det fler kvällsmänniskor som åt sent och fler morgonmänniskor som åt tidigt men det gällde inte alla. Så den här studien har alltså inte tittat på skillnaden i viktnedgång mellan morgon och kvällspersoner. Den har tittat på effekten av när du äter dina måltider. Och den har gjort det med osäkra metoder.

Här finns hela studien om du är intresserad: Timing of food intake predicts weight loss effectiveness