I Sverige är det ingen större nyhet att folk utövar allehanda friluftsaktiviteter både vinter som sommar. Svenskar är på det stora hela ett mycket naturälskande folk som tar varje chans att vara ute i friska luften. Detta har skett av olika anledningar men en av huvudorsakerna är förmodligen att vi har en stor förmån i och med Allemansrätten som ger oss möjligheten att gå i stort sett vart vi vill i landet och på den mark vi önskar. I Sverige finns också mycket plats då vi inte är speciellt många invånare i förhållande till yta och därmed kan alla hitta en plats att vara för sig själva. I Sverige finns ca 25 olika friluftsorganisationer med nästan 2 miljoner medlemmar som sprids ut på över 9000 lokala klubbar och föreningar. Och när man inte är ute och vandrar i skog och mark, så är det mer än vanligt att åka ut till den härliga sommarstugan och fiska eller snickra.
De vanligaste friluftsaktiviteterna
Inom ramarna för friluftsliv i Sverige så kan du i stort sett utöva precis vad som helst men det finns dock vissa vanliga sporter och aktiviteter som är särskilt populära.
- Camping är en familjefavorit som har funnits med sedan lång tid. Man kan campa i Sverige både på allmänna campingplatser men även i enskildhet.
- Vandring är en utmärkt friluftsaktivitet som kan göras ända från Skånes vidder till Norrlands fjällvandringar.
- Cykling har tagit alltmer plats, speciellt under vår och sommar men även snöfattiga vintrar om det inte finns tillräckligt med snö för att åka skidor. Cykellederna är många, speciellt i fjälltrakterna.
- Fiske är kanske något som i stort sett varenda svensk ägnar sig åt, oavsett om det handlar om att meta eller fiska öring eller pimpla torsk.
Stigande friluftsaktiviteter
Även om det finns en större andel som utövar ovanstående aktiviteter så har den senaste tidens inflytande från andra länder samt det alltmer milda klimatet, gjort att andra friluftsaktiviteter har dragit igång. Här kan du läsa om dem:
- Klättring har funnits en tid men under vinterhalvåret har man gärna börjat klättra på glaciärer som en äventyrssport. Extremsporter är faktiskt en uppåtgående trend och det anordnas även tävlingar runt om i landet och världen som ger en rejäl adrenalinkick till folk.
- Forsränning tillhör, även det till extremsporter och utövas mer och mer.
- Lajv eller rollspel räknas faktiskt som en friluftsaktivitet och får fler och fler unga och även äldre att ansluta sig till diverse organisationer.
- Safari av olika slag sker inte bara på Afrikas savann utan kan även göras i Sverige. Sälsafari, älgsafari, björnsafari eller bäversafari är bara några exempel som får både svenskar och turister att uppskatta djurlivet i detta avlånga land.
- Vintersim är något som turister har upptäckt på senare tid och varje år ser man folk från alla möjliga länder som kommer för att ta ett dopp i våra iskalla vatten under vinterhalvåret.
Frisksport och beskattning
Vissa av friluftsaktiviteten ingår i frisksport, vilket omfattar olika åtgärder för att få en bättre hälsa och livskvalitet. Begreppet användes första gången på 20-talet och syftar till att allt hänger ihop och att din kost, motion och psykiska välbefinnande måste tas om hand på det bästa sättet. Detta har också resulterat i att man på många arbetsplatser ger sina medarbetare möjlighet att utöva olika sporter eller gå på institut för att prestera bättre på jobbet. Motion och friskvård är i regel skattefria enligt Skatteverket om de enbart riktar sig till hela personalen och samtidigt är av ett mindre slag som friskvårdscheckar på institutioner som gym och friskvårdsinrättningar. Det kan exempelvis omfatta styrketräning och motionsträning, lagidrotter, simning etc.
Även kontorsmassage och stresshantering ingår i de skattefria reglerna över friskvård på arbetsplatsen. Även kostrådgivning och profylaxbehandling är skattefria. Det som inte omfattas av skattefriheten är mer avancerade sporter och friluftsaktiviteter som kräver större utrustning. Det innefattar ridning, golf, segling eller motorsport samt extremsporter som bergsklättring, kajakpaddling eller forsränning.
Det nordiska friluftslivet – ett känt koncept
Många länders press rapporterar och skriver om det svenska naturundret och de skandinaviska ländernas passion för naturen. Detta har bidragit till mer turism och en frihetskänsla som verkligen uppskattas av människor världen över. Första gången det beskrevs var i Henrik Ibsens böcker och sedan dess har friluftslivet utvecklats och gett upphov till många studier och forskningsrön. Man vet nu att vara ett med naturen ger en avkoppling från en stressfri vardag och bidrar till en starkare hälsa. Frisk luft och motion tillsammans med folk man älskar gör att livslängden förlängs och vardagen blir lättare att uthärda. Man håller kroppen i trim och behöver inte genomgå fettsugning eller andra skönhetsingrepp. Kroppen är alltid i form och redo för nästa utmaning.
Dessutom är det viktigt att ta hand om Jorden på bästa sätt och inser folk vad naturen kan erbjuda, blir man också mer uppmärksam på att värna om det man har. Norrsken, vilda djur och det fantastiska ljuset är bara några få saker som vi i Norden kan vara stolta över och tack vare Allemansrätten och närheten till naturen så kan vem som helst komma hit och ta del av det. Och begreppet ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är väl så svenskt det kan bli!