Bör man bygga ett omklädningsrum när man bygger ett gym?

Omklädningsrum gym

Sverige är en av världens mest aktiva nationer. Flertalet människor, både gamla som unga, väljer att träna minst en sport för att hålla hälsan på topp. Därför är det inte heller konstigt att man kan hitta ett gym nästan överallt, men en sak som kan tyckas konstig är att vissa inte har omklädningsrum. Detta kan tänkas minska antalet medlemmar, eftersom de flesta trots allt vill kunna duscha direkt efter ett svettigt crossfit-pass. Men är det verkligen så? Måste man nödvändigtvis bygga omklädningsrum när man bygger ett gym, eller är det överskattat?

Gym i Sverige

Sverige är ett utvecklat land, och vår levnadsstandard är bland den högsta i världen. Det här är något som syns på många sätt, inte minst på våra simhallar, arenor och gym, som har en betydligt högre standard än i flertalet andra länder. Ett omklädningsrum är därför en självklarhet, och många av oss har inte ens sett gym utan omklädningsrum. Trots detta kan vi hitta ett stort utbud av olika maskiner, en mängd kurser, brandsäkra kassaskåp och dessutom avancerade system som tillåter oss att komma in genom fingeravtryck – vilket trots allt är ganska häftigt!

Varför bör man bygga omklädningsrum?

För många av oss är det en självklarhet att ett gym ska ha omklädningsrum. Det handlar inte bara om att kunna duscha av sig efter träningen, utan även om behovet att kunna byta om innan man tränar. Många går till gymmet direkt efter jobbet eller skolan, och då kan det vara skönt att kunna byta om när man är framme.

Varför är omklädningsrum inget krav?

Även om ett omklädningsrum medför viss komfort, så handlar ett gym trots allt om träning. En person som väljer att öppna ett gym har inte alltid tillgång till någon stor lokal, och då är det mer praktiskt att använda hela ytan till själva gymmet, istället för att ”slösa bort den” på något som inte är helt nödvändigt. Dessutom är frågan hur stort behov folk egentligen har av omklädningsrum. Många som går på gym dyker upp i träningskläder, och åker man till gymmet direkt efter jobbet kan man byta om innan man lämnar arbetsplatsen.

En annan aspekt har att göra med hygien. Visst är det bekvämt att kunna duscha efter träningen, men är det verkligen helt rent? Att dela dusch med en mängd andra människor kan medföra vissa risker. Du kan råka stöta på en person som t.ex. har influensa eller något annat, och själv bli sjuk.

Slutsats

Huruvida man bör bygga ett omklädningsrum eller inte kan diskuteras fram och tillbaka, men det mest vettiga svaret är faktiskt att det beror på. Precis som det kan vara självklart att ha en tvättmaskin hemma kan det också kännas självklart att kunna byta om på ett gym. De allra flesta gym har faktiskt omklädningsrum, och man kan tycka att det har att göra med att leva i ett utvecklingsland i modern tid. Det hela kan ses som en fråga om levnadsstandard.

Samtidigt måste man ta hänsyn till gymmet ifråga, var det ligger och vilket intresse de träningsintresserade i området har. På vissa mindre orter där gymmens storlek är begränsade och flertalet medlemmar kommer redan ombytta kanske ett omklädningsrum inte är något måste. Här handlar det istället om efterfrågan.