Popcorn är nyttigt säger köpt (?) forskare

Det verkar vara en trend nu att börja dela gamla artiklar på sociala medier. Nu senast är det en artikel i SvD om popcorn från 2012, Popcorn är nyttigare än grönsaker.

Jag skrev om den artikeln när de publicerades första gången och här är summeringen av det:

Det handlar om en pressrelease där det påstods att popcorn var nyttigare än grönsaker. Personen som stod som forskare till den här pressreleasen var Joe Vinson. Studien de nämner finns inte publicerad men det står lite om den efter att den presenterats på en konferens och grunden till uttalandet var att de hade räknat per gram mat och inte per kalori när de gjorde sin ranking. Då popcorn är nästan fritt från vätska medan grönsaker innehåller en väldigt stor andel vätska så blir det givetvis mer näring per gram i popcorn. Men du får ju samtidigt i dig en väldig massa extra kalorier, vilket inte nämndes i pressreleasen.

Så per kalori är grönsaker långt nyttigare än popcorn.

Samma forskare som citeras i tidningarna kring popcorn är för övrigt mannen du får citat från i alla tramsartiklar kring gröna kaffebönor.

Jag vet att det är kul att dela artiklar som är ”roliga” eller har kul titel på facebook och twitter mm men när sakerna som står i dem inte stämmer så innebär det också att du hjälper till att förvirra samhället lite mer kring vad som verkligen är nyttig eller bra mat att äta. Så försök att hålla dig nästa gång.