De flesta av hos har skador på ryggen

Den här bilden visar antalet människor i en befolkning som har olika typer av kliniska fynd vid en MR-undersökning av ländryggen. Poängen med den här bilden är att visa att mer eller mindre alla vuxna har någon typ av ”skada” på sin rygg om du tittar med en magnetkamera och det säger ingenting om hur ont eller ens om dessa personer har ont.

Magnetkamera ryggen
Antalet personer i den vanliga befolkningen som har skador på ryggen vid en MR-undersökning

Så att bara göra en MR-undersökning på alla som vill ha de innebär bara att man sätter en massa diagnoser på folk som bara kommer må sämre av diagnosen. Så låt din doktor/sjukgymnast/fysioterapeut avgöra om det finns fog för en MR.

De där historierna du för höra från folk som påstår att deras doktor/sjukgymnast/fysioterapeut vägrat ge dem en MR och sen har de tjat till sig det och då har man minsann sett en skada på en disk. Personerna säger detta som en triumf men det som troligen har hänt är att de börjat känna sig ännu mer sjuka och skadade. Och själva skadan vet vi ju fortfarande inte om den är orsaken till smärtan, för det är som sagt en form av skada som väldigt många människor går runt med dagligen utan några som helst besvär.

Källa till bilden: Management of Low Back Pain